Компании

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

Италианецът навлезе като инвеститор в компанията през 2012 година

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

от Иво Коларов, Гергана Михайлова, , 322687 прочитания


В договорена сделка за 26.6 млн. лв. във вторник на нерегулирания пазар на фондовата борса бяха прехвърлени 531 950 акции от "Булгартабак холдинг". Пакетът представлява 7.22% от капитала на дружеството и отговаря точно на дела на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Пред "Капитал" той отказа да коментира и да потвърди, че е продавачът. Други големи миноритарни акционери с близък дял са КТБ с 6.02% и компанията на Делян Пеевски с 5%. Последният, който се счита за скрития голям акционер, обяви преди около месец, че ще се раздели с официалния си дял, за да не се дискредитира името на дружеството покрай прекратените държавни поръчки на строителни фирми, свързани с депутата от ДПС.


Повече яснота, включително и за купувача, трябва да има от бюлетина на Централният депозитар в понеделник. Освен това прехвърленият пакет акции надскача 5-процентовия праг, отвъд който по закон самият "Булгартабак" е длъжен да разкрие информация до инвеститорите. Вероятно заради неприключилия сетълмент такова до редакционното приключване на броя нямаше.


Сделка с отстъпка


Реклама

Цената на прехвърлянето е по-ниска от последната котировка на "Булгартабак холдинг" на регулирания пазар, която е 65 лв. за акция. Тоест отбива от пазарната цена е с 23%. Това обаче е нормално за нерегулирания пазар на борсата, където страните се договарят за цената, но са длъжни да платят данък върху капиталовата печалба, докато на регулирания пазар сделките са освободени.


Трудно е обаче да се каже какъв е крайният финансов резултат за Миролио от сделките, тъй като купуваше и продаваше през годините на различни цени. По-скоро обаче това е загуба.


За пръв път той стана инвеститор в "Булгартабак" през 2012 г., когато придоби дял от около 5% за 27 млн. лв. Макар самият той да казваше в този период, че цигарената индустрия не е стратегически за него сектор, той продължи да окрупнява позицията си в дружеството, като към ноември 2013 г. вече контролираше 10.44% от "Булгартабак". По груби изчисления инвестицията е била за около 43.3 млн. лв., като в този период бизнесменът е плащал между 72 и 101 лв. за акция.


През май 2014 г. E. Miroglio Finance SA (дружеството, с което държи дела) продаде част от книжата си за 21.3 млн. лв., или срещу 90 лв. за акция, и остана с дял от 7.22%. През миналата година би трябвало той да е донесъл приход от 2.3 млн. от дивидент, тъй като акционерите на "Булгартабак" гласуваха да се изплатят по 4.20 лв. на акция от печалбата за предходната година. Това ще е балансирало донякъде загубата, която най-вероятно е донесла инвестицията на Миролио, ако той е продал пакета книжа на 50 лв. за лот във вторник.


В готовност за следващата


Тепърва ще става ясно кой е купувачът на книжата и как ще се променят съотношенията между останалите акционери. Мажоритарен собственик остава регистрираната в Австрия BT Invest, която държи 5 881 380 акции, или близо 80% от капитала, 5% са на "Табако инвестмънт" (която се държи от "НСН Инвестмънт"), 6% - на КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери.


"НСН Инвестмънт" на Пеевски бе създадена миналата година, след което освен в "Булгартабак" се появи и като собственик в "Юрий Гагарин" и кандидат за такъв в "Техномаркет" и "Химко".


В края на февруари депутатът от ДПС обяви, че ще продаде дела си в холдинга заради зачестилите по думите му опити за умишлено дискредитиране на компанията. Най-вероятно те са свързани с данните за голям дял на безбандеролни цигари на "Булгартабак" в Турция. Те обаче не са продадени директно от холдинга, а са изнесени за Дубай или Ирак и после по някакъв начин са се озовали на пазара в южната ни съседка, но без платени данъци.


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
15 коментара
 1. lefkovitz 1
  • - -3
  • + +20
  Неутрално

  С управлението на Пеевски - дотам. Миролио да е благодарен, ако си вземе и парите.

  Нередност?
 2. Uprsport 2
  • - -6
  • + +15
  Неутрално

  Миролио за мен е сериозен бизнесмен, само не мога да разбера как се набута при пеев и КТБ. Явно успяха и него да излъжат.

  Нередност?
 3. бай кольо 3
  • - -2
  • + +6
  Неутрално

  Върти, сучи - все кочина!

  Нередност?
 4. mickmick 4
  • - -2
  • + +12
  Неутрално

  "В договорена сделка за 26.6 млн. лв. във вторник на нерегулирания пазар на фондовата борса бяха прехвърлени 531 950 акции от "Булгартабак холдинг"."

  Да се чуди човек защо ни е борсата, след като повечето сделки минават на нерегулирания пазар. Т.е. на различна цена от публичната. Въобще защо има такава цена? А да.. за да кажем, че и ние имаме борса. Интересно - как се определя пазарната капитализация на едно публично дружество след като имаме 2 цени - една за балъци и друга за наши хора?

  Нередност?
 5. Нинов 5
  • - -1
  • + +9
  Неутрално

  ".... са длъжни да платят данък върху капиталовата печалба, докато на регулирания пазар сделките са освободени"

  -----------------

  България е баси якият данъчен рай!
  -> 0% данък в/у печалби от курсови разлики за сделки направени на ЕС борси
  -> 5% данък в/у дивиденти


  Нередност?
 6. Нинов 6
  Неутрално

  До коментар [#4] от "mickmick":

  Ами такъв вид сделки има навсякъде, където става дума за неликвидни акции, когато голям акционер иска да се оттърве от акциите и извънборсово се споразумява с друг инвеститор да му шитне пакета с там 20% - 30% отстъпка от последния курс на борсата.
  Голям проблем е излизането от такива позиции (по принцип излизането от раз от големи позиции често е доста трудно - дори и от ликвидни книжа).
  Иначе обратно към твоя въпрос как би трябвало да се измерва пазаранта капитализация?
  Ами както винаги -> гледаме последния курс (тик) на борсата и умножаваме по броя на акциите. В чужбина след такива големи извънборсови излизания от раз на голям инвеститор курсът се скапва до или под цената, на която е излязъл. Така, че малките акционери трябва да го имат предвид, ако държат таквиз акции, че голям акционер поради негови си причини би решил да се отърве от пакета си на доста по-ниска цена от тази на борсата... и те да се озъбят.

  Нередност?
 7. Чичи (Ice Man's fan) 7
  Любопитно

  Аз пък си мисля, без да подценявам мнението на Ф. Нинов, натюрлих, че това е краят на пируетите, които Миролио трябваше да извърти, за да си спаси вложенията в КТБ, защото там всъщност го стягаше чепикът. Така че всъщност дори и да е продал - очевидно - на загуба акциите си в БТ, то накрая може и да е излязъл на нула след всички каламбури, което практически си е жива печалба...

  Нередност?
 8. jordani 8
  • - -2
  • + +3
  Неутрално

  А бе, с толкова пари и такава прическа ? Много лъмбър сексуален ми изглежда. Или борсов изглед,а ?След спад на акциите ?

  Нередност?
 9. wpo34378687 9
  • - -5
  • + +4
  Неутрално

  май италиянската мафия изпра кинти

  Нередност?
 10. bzm 10
  • - -6
  • + +3
  Разстроено

  Куцо,кьораво и сакато бягат от Бг.

  Нередност?

Още 5 коментара

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK