Компании

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Управляваната от Милен Марков ЖЗК "Съгласие" е 13-ият по пазарен дял участник на пазара на животозастраховки от общо 15 компании. "Дженерали Живот" е с 2.1% пазарен дял.

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

от Десислава Николова, , 290390 прочитания

От 1 март тази година "Дженерали" са прехвърлили целия си портфейл с животозастрахователни полици на ЖЗК "Съгласие". Двете страни не обявиха цената. Според съобщението сделката е била сключена на 3 декември 2015 г., а е получила одобрение от Комисията за финансов надзор на 29 февруари тази година. В началото на тази година при обявяването на сливането между "Дженерали" и "Виктория" главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Дженерали България холдинг" Данчо Данчев съобщи, че обединената група ще се фокусира само върху общото застраховане и ще затвори бизнеса си в животозастраховането.


Това е поредната покупка на застрахователен бизнес на оттеглящи се чужди компании от български застраховател, след като преди около две години "Евроинс" придоби "Интерамерикан", застрахователния бизнес на холандската Amchea в България, а по-късно и бизнеса на QBE в България и Румъния. Според източници от пазара при сегашната, както и при тогавашните сделки не е имало много желаещи за портфейла.


ЖЗК "Съгласие" е наследник на животозастрахователното дружество "КД Живот" на словенската група KD. То беше придобито през 2010 г. от свързано с "Химимпорт" дружество.


Реклама

Портфейл от 10 млн. лв.


Сделката е за портфейла на компанията в животозастраховането, който се оценява на стойност около 10 млн. лв. и на резервите по портфейла, които са на същата стойност. Според близък до страните източник обект на сделката са били 5200 активни индивидуални полици, които са с неизтекъл срок и се поддържат. Освен това компанията има и старо портфолио от изтекли отдавна полици, които също са прехвърлени. В случая става въпрос за непотърсени полици, които представляват натрупани средства, които могат да се управляват и от тяхната доходност да печели и дружеството. Освен това застрахованите могат и да си предявят правата по съответната полица и да ги потърсят при новия застраховател.


"Дженерали" е прехвърлила към общозастрахователната си компания здравните застраховки, които са едногодишни.


В съобщението се казва, че полиците се прехвърлят при условията и сроковете, при които са сключени, и без никакви промени по тях, а всякакви изменения в условията на договорите могат да бъдат правени само със съгласието на клиента. "Дженерали" ще продължат да обслужват предявените искове до 1 март, а след това те ще се насочат към "Съгласие". Според Кодекса за застраховането клиентите имат право да прекратят предсрочно сключените застрахователни договори в срок до 60 дни.


Тринасейтият купува десетия


Купувачът – ЖЗК "Съгласие", е 13-ият по пазарен дял участник на пазара на животозастраховки от общо 15 компании. Неговият пазарен дял е 0.7% и е с премийни приходи от 2.48 млн. лв. към ноември 2015 г. по данни от КФН, а изплатените от него претенции са за 1.4 млн. лв.


За същия период "Дженерали Живот" е с 2.1% пазарен дял с 7.575 млн. лв. премийни приходи и 6 млн. лв. изплатени претенции.


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
17 коментара
 1. iavor_pavlov 1
  Весело

  Пети на животозастрахователния пазар с 12,4% пазарен дял е "ДЗИ - Животозастраховане", а "Дженерали" са на 10-та позиция с 2,1% - данни на КФН към края на ноември 2015 г.
  Скъпа Редакция, може би е добре да коригирате статията ;)

  Нередност?
 2. iavor_pavlov 2
  Весело

  И още едно предложение за корекция - "Съгласие" не е ЖСК (жилищно-строителна кооперация), а е ЖЗК (животоЗастрахователна компания) ;)

  Нередност?
 3. iavor_pavlov 3
  Весело

  Корекция на първото ми предложение за корекция - с 12,4% ДЗИ са 4-ти, а не 5-ти на пазара ;) Както и да е - това няма пряко отношение към статията.
  А в КФН определено ще е полезоно да открият функцията "Сортиране на данни" в Ексел при изготвянето на статистиките!

  Нередност?
 4. desin 4
  Неутрално

  С голяма благодарност към г-н Павлов и внимателния му прочит, поднасям извиненията си за неточностите в статията и коригиран вариант.

  Нередност?
 5. есе 5
  • - -2
  • + +6
  Неутрално

  За съжаление застрахователната култура на българина все още не е на достатъчно добро ниво. Ако не са задължителните застраховки, няма да поглежда изобщо към тази опция. На запад обаче не е така. Застраховката живот си е нещо нормално. Дано и тук стане така. Добре е, че поне Дженерали няма да е поредната фалирала компания.

  Нередност?
 6. wanderer 6
  Весело

  До коментар [#2] от "iavor_pavlov":
  "а е ЖЗК (животоЗастрахователна компания)"

  Благодаря! Все си мислех, че "ЖЗК" е жилищно-застрахователна компания, защото жилища има много (3.5 млн.), а Животът е само един.

  Нередност?
 7. wanderer 7
  • - -3
  • + +1
  Любопитно

  До коментар [#5] от "Щастливец 15":

  "Застраховката живот си е нещо нормално."
  Някой с такава застраховка дали е станал безсмъртен или поне е гарантирал опазването на активи "100 години живот"*?

  *100 години е амортизацията на панелка.

  Нередност?
 8. Кирето 8
  • - -2
  • + +7
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Щастливец 15":

  Не ми се рови в статистиката на КФН, но голяма част от полиците живот са свързани с банкови и ипотечни кредити.
  Малка част се сключват по желание на клиента...

  Нередност?
 9. subsonic 9
  • - -10
  • + +3
  Неутрално

  13-ти купува 10-ти - всичко е възможно в страната на неограничените възможноисти България...на ТИМ

  Нередност?
 10. есе 10
  Неутрално

  До коментар [#7] от "wanderer":

  Явно не знаеш какво представлява застраховката "Живот" щом задаваш такива въпроси. Поредното доказателство за ниската застрахователна култура.

  Нередност?

Още 7 коментара

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK