Компании

Deutsche Bank ще бъде извадена от индекса Euro Stoxx 50

Deutsche bank преживява трудна година

Компанията претърпява трудности, а друга германска банка най-вероятно ще излезе от DAX

от Петър Трендафилов, , 2840 прочитания

Най-голямата банка в Германия Deutsche Bank ще бъде извадена на 24 септември от водещия европейски индекс на компаниите сини чипове Euro Stoxx 50. Това потвърдиха от финансовата институция днес.


Трудностите


Отпадането на германската група отразява рязкото спадане на пазарната й капитализация през тази година, която се е понижила с 30% до 20 млрд. евро, пише Financial Times.


Реклама

Deutsche Bank заяви, че нейният ангажимент за преструктуриране и подобряване на рентабилността "няма да бъде засегнат от изваждането й от индекса". Кредиторът подчерта, че преструктурирането ще "подобри оценката на банката от пазара и следователно ще увеличи пазарната капитализация".


Въпреки заявката на финансовата институция изваждането на банката от индекса може да накара инвеститорите да продадат акциите си от Deutsche Bank, което да доведе до продължаващо поевтиняване на акциите.


Смяната


В Euro Stoxx 50 влизат 50-те водещи европейски сини чипа в девет сектора и в момента в него има седем банки. Компанията, която ще смени Deutche Bank, ще стане ясна на 24 септември, когато ще бъде представен целият списък.


Вторият по големина кредитор на Германия, Commerzbank, също е много вероятно да изпадне от индекса на сините чипове в Германия DAX и се очаква да бъде заменен от доставчика на платежни услуги в Мюнхен Wirecard. Новият състав на водещия индекс на борсата във Франкфурт ще бъде обявен на 5 септември.


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
1 коментар
  1. nye35566130 1
    Неутрално

    Всяко излизане от подобни индекси задвижва огромни продажби на акции от страна на фондовете, които поддържат портфейли, базирани на индекси. Масовите продажби водят до спад на акциите. Дойче банк лъжат!

    Нередност?
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK