Deutsche Bank ще бъде извадена от индекса Euro Stoxx 50

Компанията претърпява трудности, а друга германска банка най-вероятно ще излезе от DAX

Най-голямата банка в Германия Deutsche Bank ще бъде извадена на 24 септември от водещия европейски индекс на компаниите сини чипове Euro Stoxx 50. Това потвърдиха от финансовата институция днес.


Трудностите


Отпадането на германската група отразява рязкото спадане на пазарната й капитализация през тази година, която се е понижила с 30% до 20 млрд. евро, пише Financial Times.


Deutsche Bank заяви, че нейният ангажимент за преструктуриране и подобряване на рентабилността "няма да бъде засегнат от изваждането й от индекса". Кредиторът подчерта, че преструктурирането ще "подобри оценката на банката от пазара и следователно ще увеличи пазарната капитализация".


Въпреки заявката на финансовата институция изваждането на банката от индекса може да накара инвеститорите да продадат акциите си от Deutsche Bank, което да доведе до продължаващо поевтиняване на акциите.


Смяната


В Euro Stoxx 50 влизат 50-те водещи европейски сини чипа в девет сектора и в момента в него има седем банки. Компанията, която ще смени Deutche Bank, ще стане ясна на 24 септември, когато ще бъде представен целият списък.


Вторият по големина кредитор на Германия, Commerzbank, също е много вероятно да изпадне от индекса на сините чипове в Германия DAX и се очаква да бъде заменен от доставчика на платежни услуги в Мюнхен Wirecard. Новият състав на водещия индекс на борсата във Франкфурт ще бъде обявен на 5 септември.

1 коментар
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK