Спадът на валутите и акциите на развиващите се пазари застига Китай, Индонезия и Южна Африка

Основни причини за това са силният долар и глобалното търговско напрежение

Активите на развиващите се пазари като Южна Африка, Индонезия и Китай се обезценяват, тъй като инвеститорите намалиха своята експозиция в условията на глобалното търговско напрежение и силния долар. Индонезийските акции бележат спад от над 4%, а китайските – 2%.


В началото на търговията в Лондон южноафриканският ранд се превърна в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари тази седмица. В същото време индонезийската рупия се срина до най-ниското си ниво от финансовата криза в Азия от 1998 г. Все по-трудно е да се повярва, че тези валутни проблеми са отделни събития, случващи се едновременно в няколко страни. Проблемите явно се разпространяват, а поевтиняването на една валута ускорява спадовете в други части на света.


Оказва се, че събитията в Аржентина и Турция довеждат до по-широк срив на доверието, пише Financial Times. Това кара централните банкери в Индонезия, Индия, Южна Африка и Бразилия да предприемат мерки, за да защитят икономиките си.


Проблемите


Анализатори от BNY Mellon коментираха, че началото на проблемите на развиващите се пазари е било дадено от турската лира, която трайно се настани на рекордни дъна. Трейдърите се опасяват за страните с голям дефицит по текущата сметка и големи обеми от деноминиран в долари дълг на фона на нарастващите лихвени проценти и по-силния долар. Дългът, деноминиран в долари, се е удвоил през последните 10 години до 3.7 трлн. долара, според Банката за международни разплащания.


"Хората стават доста емоционални по отношение на скорошната корекция и инвеститорите могат да останат така за известно време", казва Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азиатско-Тихоокеанския регион в JPMorgan Asset Management.


В същото време търговското напрежение, което заплашва да забави глобалната икономика, отново е в центъра на вниманието. Периодът за консултации относно предложението на американския президент Доналд Тръмп за налагане на тарифи на китайския износ на стойност 200 млрд. долара изтича в четвъртък. Китайските акции са засегнати от заплахата от ескалация в търговския спор, а индексът CSI 300 на големите акции, регистрирани на борсите в Шанхай и Шенжен, спадна с 2% в сряда.


Въпреки че азиатските пазари досега се справят по-добре от развиващите се, анализаторите предупреждават, че регионът има свои собствени проблеми. Анализатори от Morgan Stanley заявиха, че стабилният юан е подкрепил Азия през последния месец, но добави, че "рисковете се зараждат" на азиатските валутни пазари.


Те заявиха, че засилването на напрежението в търговията "няма да помогне на тези пазари", но посочиха, че влиянието му може да бъде смекчено до известна степен, ако Китайската народна банка успее да задържи юана стабилен.

0 коментара
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK