Пазари

Спадът на валутите и акциите на развиващите се пазари застига Китай, Индонезия и Южна Африка

Основни причини за това са силният долар и глобалното търговско напрежение

от Пламена Кацарова, , 3384 прочитания

Активите на развиващите се пазари като Южна Африка, Индонезия и Китай се обезценяват, тъй като инвеститорите намалиха своята експозиция в условията на глобалното търговско напрежение и силния долар. Индонезийските акции бележат спад от над 4%, а китайските – 2%.


В началото на търговията в Лондон южноафриканският ранд се превърна в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари тази седмица. В същото време индонезийската рупия се срина до най-ниското си ниво от финансовата криза в Азия от 1998 г. Все по-трудно е да се повярва, че тези валутни проблеми са отделни събития, случващи се едновременно в няколко страни. Проблемите явно се разпространяват, а поевтиняването на една валута ускорява спадовете в други части на света.


Оказва се, че събитията в Аржентина и Турция довеждат до по-широк срив на доверието, пише Financial Times. Това кара централните банкери в Индонезия, Индия, Южна Африка и Бразилия да предприемат мерки, за да защитят икономиките си.


Реклама

Проблемите


Анализатори от BNY Mellon коментираха, че началото на проблемите на развиващите се пазари е било дадено от турската лира, която трайно се настани на рекордни дъна. Трейдърите се опасяват за страните с голям дефицит по текущата сметка и големи обеми от деноминиран в долари дълг на фона на нарастващите лихвени проценти и по-силния долар. Дългът, деноминиран в долари, се е удвоил през последните 10 години до 3.7 трлн. долара, според Банката за международни разплащания.


"Хората стават доста емоционални по отношение на скорошната корекция и инвеститорите могат да останат така за известно време", казва Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азиатско-Тихоокеанския регион в JPMorgan Asset Management.


В същото време търговското напрежение, което заплашва да забави глобалната икономика, отново е в центъра на вниманието. Периодът за консултации относно предложението на американския президент Доналд Тръмп за налагане на тарифи на китайския износ на стойност 200 млрд. долара изтича в четвъртък. Китайските акции са засегнати от заплахата от ескалация в търговския спор, а индексът CSI 300 на големите акции, регистрирани на борсите в Шанхай и Шенжен, спадна с 2% в сряда.


Въпреки че азиатските пазари досега се справят по-добре от развиващите се, анализаторите предупреждават, че регионът има свои собствени проблеми. Анализатори от Morgan Stanley заявиха, че стабилният юан е подкрепил Азия през последния месец, но добави, че "рисковете се зараждат" на азиатските валутни пазари.


Те заявиха, че засилването на напрежението в търговията "няма да помогне на тези пазари", но посочиха, че влиянието му може да бъде смекчено до известна степен, ако Китайската народна банка успее да задържи юана стабилен.


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
0 коментара
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK