Неща

Пътеводител на есенния арт стопаджия

Рейчъл Пичей и Пол Мосиг, "Това / онова", 2016, фотография, от изложбата "Подривна игра - художниците срещу механизмите за социален контрол" в Structura

Най-интересното от изложбите, което предстои да видим тази есен

от Светослав Тодоров, , 116419 прочитания

Възрастна художничка с интересна семейна история, чиято дългогодишна работа тепърва придобива по-широко внимание, а изкуството й е вдъхновено от случайно намерени или поръчани от интернет предмети? Ако това ви звучи като сценарий за артхаус филм, може би ще се изненадате, че това се случва със 81-годишната художничка Сирма Сарафова – Ораховец. Изложба й "Нови работи" е в галерия Credo Bonum до 30 септември.


Сарафова, внучка на Кръстьо Сарафов (1876-1962), един от първите български професионални актьори и режисьори, има над 60-годишен творчески път, но думата откритие започва да се споменава по-често около работата й едва през последните няколко години. Както името подсказва, "Нови работи" събира нова абстрактна живопис и обекти, създавани през 2016-2018 г., като всяка творба носи минималистичното заглавие "Композиция".


"Композиция", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016

"Не обичам да мисля твърде много върху завършването, когато видя, че съм изразила това, което искам, спирам", обяснява минималистичния си стил Сарафова – Ораховец. Отдава доловимото влияние на попарта в работите си с честите посещения при синовете си в САЩ, а фактът, че творбите й са рядко показвани и никога не е приемана в Съюза на художниците – "на моята опърничавост". Това е първото публично показване на работата й в София от 2005 г. насам, а миналата година тя имаше изложба в Sariev Contemporary в Пловдив.


Реклама

Куратор е Весела Ножарова. Tя е също така съавтор с Калин Серапионов на документален филм за художничката, който се прожектира в Credo Bonum.


И още неразказана история
През септември ще бъде припомнено и още едно недооценено във времето творчество – това на Галина и Рафи Шехирян (1952-2011), които емигрират от София в САЩ през 1988 г. В средата на 80-те години те са сред първите, които налагат по-съвременни тенденции в изкуството у нас. Изложбата "Припомняне" (18 септември – 18 октомври) в галерия "Контраст" събира творби от живопис, рисунки, стъкло и скулптура. Това ще бъде първото публично показване на работите им в България от 31 години насам. Миналата година синът им Джулиян Шехирян организира инсталационна изложба с творбите на Рафи във Вашингтон.


На 21 септември в СГХГ галерия открива ретроспективна изложба на българския художник от еврейски произход Елиезер Алшех (1908 – 1983). Роден е във Видин, а впоследствие живее в Германия, Белгия, Франция, Португалия и Испания, преди да се установи в Аржентина в края на 50-те години. Преживява холокоста и е бил в концентрационен лагер през 1941 г. Селекцията събира както проекти, реализирани в Буенос Айрес, така и първите му творчески опити в България.


Със специалното участие на...
Есенният сезон в галерия "Структура" се открива с международната групова изложба "Подривна игра - художниците срещу механизмите за социален контрол" (до 13 октомври) с участието на Хлоу Ирла от САЩ, Дейвид Пейдж от Южна Африка, Даниела Костова (България), Луана Перили (Италия), Рейчъл Пичей и Пол Мосинг (Австралия), Сонгюл Бойраз (Турция). Куратор е Изабел Галиера, която събира различни съвременни творци, които разглеждат играта като средство за изразяване и критика.


Среща на артисти от различни страни с различни изразни средства ще предложи и "Материя над материята" в Гьоте-институт (до 5 октомври). Изложбата обединява съвременни художници и 3D дизайнери от България и Гърция, които експериментират с живопис, звук, текстил, фотография, инсталация. Преходът от една медиа към друга, постоянните промени в технологиите и средствата за комуникации, възможностите за контакт с публиката са сред темите на изложбата.


Архитектурата на Водната кула в кв. "Лозенец" и темата за миграцията на птиците се смесват в мултимедийната изложба "Търсенето на плодороден рай" на турската художничка Шифа Гиринджи, която иска да погледне темата за орнитологията отвъд сухите статистики. Изложбата е в "+359" до 30 септември и дава началото на резидентската програма на галерията, в която чуждестранни творци ще работят в София и ще интерпретират по различен начин пространството на Водната кула.


Птиците имат централно участие и в изложба, коятo ни връща обратно в първата половина ХХ век. "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" е в Регионалния исторически музей и показва близо 400 илюстрации от международни художници, включително български, на различни видове птици. Илюстрациите са част от един от най-ценните орнитоложките трудове. Архивът не е показван досега пред публика и дълго време е смятан за изгубен.


Скоро и във вашия Instagram


Дори да не знаете коя е Виктория Георгиева – Mouse, почти сигурно сте виждали изкуството й по улиците на София и Варна. На 10 септември инициативата за улично изкуство и преобразяване на градската среда "Графопост" ще представи новата й работа - този път върху пространство, за което ориентирите са следните: зад гърба на статуята "Св. София", в близост до катедралата "Св. Йосиф", на изхода на метростанция "Сердика". След 18 ч. Mouse ще направи презентация на разножанровите си проекти в Cush.Bar.


На 17 септември в място 167 ще се открие изложбата, която ще бъде своеобразна кулминация на проекта на фотографа Александър Станишев Not My Art. В началото на годината негова популярна в социалните мрежи снимка от "Кристал" беше прерисувана без позволение от художника Борис Колев и продадена за 2000 евро. Според Колев картината е част от концептуален проект, в който взима и интерпретира споделяни кадри от социалната мрежа. Станишев определя това като кражба и започва инициатива с отворената покана всеки да ремиксира снимката с каквито средства пожелае, а впоследствие той ще откупи три от предложенията за същата сума. През последните месеци са изпратени над сто интерпретации – от колажи до радиопиеса. Част от тях ще бъдат представени на изложбата.


.

Илюстрация: От предстоящата изложба на Мария Налбантова


Дебют
След множество участия в сборни събития познатата предимно като илюстратор и графичен дизайнер Мария Налбантова ще направи първа самостоятелна изложба. "Прогноза за времето", която ще я представи в една по-абстрактна светлина, ще открие на 11 октомври в галерия "Васка Емануилова" с куратор Даниела Радева. Експозицията е фокусирана върху взаимоотношенията ни с природата и климатичните условия и колко невъзможно е да ги предскажем или подчиним на волята ни.


Междувременно Налбантова илюстрира и новото издание на детска книга "Копче за сън" на Валери Петров, вече в книжарниците от "Колибри".


Групата "Виолетов Генерал" по време на фестивала Process Space, 1992, Галина Йотова

И още...


Новият проект на Рада Букова "Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие" протича на две различни места до 27 октомври – изложба в Sariev Contemporary и инсталация в църквата "Св. Йосиф" в Пловдив. Може да я съчетаете с посещение на австрийския културен павилион Fluca, където до 7 октомври ще бъде показвана видеоинсталация на виенския артист Райнхолд Зисер.


Част от ранната история на съвременното изкуство в България ще бъде припомнена по нестандартен начин в САМСИ. В "Кутия с негативи" фотографката Галя Йотова събира снимки, правени през последните три десетилетия и отразяващи артистичните акции, водещите личности, фестивали и изложби в България от края на 80-те години до началото на XXI век.


Сезонът в Contemporary Space във Варна започва на 20 септември с "Платформи" на Иво Бистрички, а по-късно през есента предстоят изложби на Иван Мудов (октомври) и Калоян Илиев - Кокимото (ноември).


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
0 коментара
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK