Повелителят на пчелите

Сергей Петров, съосновател и изпълнителен директор на Bee smart technologies, пред "Капитал"

Илюстрация: Сергей Петров


Какъв беше професионалният ви път, преди да основете собствена компания?


Започнах да работя още когато бях в гимназията. Тогава бях Project manager в компания за уеб дизайн. Впоследствие започнах работа в компанията Axway, където основната дейност беше имейл защита и сигурно прехвърляне на файлове, и така навлязох в софтуерния бизнес. Там прекарах около 6 години и започнах да търся нови предизвикателства. Тогава попаднах на образователната програма "Космически предизвикателства", организирана от Райчо Райчев от EnduroSat. Две години поред учих с екипа и предложих на Райчо да направим заедно проект. Заснехме България от 30 км височина с балон. От този момент се родиха и други идеи като стратосферна совалка и малките сателити, които EnduroSat развиват в момента. Оттам се запали желанието ми да работя в по-иновативни компании, които се занимават с технологии и имат шанс да променят света.


Така през 2013 г. стигнах до Singularity University в САЩ, който се занимава с експоненциално развиващи се технологии и тяхното внедряване в бизнеси, които могат да помогнат на човечеството. Това беше и курсовата ми работа - да измисля проект, който да помогне на поне 1 млрд. души в следващите 10 години. След като завърших програмата, се върнах на работа за няколко месеца в Axway, но усетих, че вече ми е скучно там. Исках да имам собствен бизнес и си дадох време от 1 година, в която да изчистя концепцията си.


Как се роди идеята за проект, свързан с опазването на пчелите?


Идеята за проект в помощ на пчелите винаги се е въртяла в съзнанието ми, но когато кандидатствах за Singularity University, трябваше да изпъкна с оригинален проект и в този момент реших да я разпиша подробно. Моят проект беше за това какво би представлявало пчеларството на бъдещето и как може да помогнем на пчелите да запазят устойчивото развитие на аграрната индустрия и съответно да има какво да ядат хората. Проектът ми спечели пълна стипендия и впоследствие реших, че тази идея трябва да се превърне в бизнес, защото се оказа наболял проблем, за който индустрията търси решение.


Какви бяха първите стъпки от създаването на стартираща компания?


В продължение на една година усилена работа трябваше да си дам сметка какъв ще бъде бизнесът ни, какво и как ще продава, какъв ще бъде екипът, каква ще бъде иновацията, която да внедрим, какъв ще е продуктът, колко ще струва, как ще стигне до клиентите и много други неща. Затова чак началото на 2015 г. основах компанията с цел да получим инвестиция, защото развиването на хардуер е скъпо. Инвестицията ни беше нужна, за да си направим прототип и да го закараме на полеви тестове в САЩ. Впоследствие потърсихме и по-голяма инвестиция, за да може прототипът да се превърне в продукт и бизнес.


Колко общо инвестиции имате до момента?


Към момента сме получили малко над 400 хил. евро. Първият рунд беше осигурен от инвеститори от ангелски клуб в България, в който участват 20 души, които търсят как да помогнат на малкия бизнес и обикновено инвестират малки суми. Впоследствие в нас повярва и фодът за рискови инвестиции NEVEQ, които инвестираха 315 хил. евро, и сега търсим нов рунд на финансиране.


Как се промени бизнес планът ви от 2015 г. досега?


Компанията тръгна с идеята да бъде от полза на големите пчелари. Тогава си мислехме, че така ще можем да помогнем на най-големите индустрии, като внедрим нашата технология. Оказа се обаче, че те са в много удобно положение, тъй като пчелите са малко на брой, а на фермерите им трябва тяхното опрашване. В реалност, където пазарът на опрашването не е обслужен, т.е. има по-малко пчели, отколкото са нужни, пчеларите могат да избират условията си. Това беше първата ни и най-голяма критична фаза, защото се оказа, че пчеларите прогнозират колко точно активи ще загубят и съответно си вдигат цените. В такава реалност не е лесно да позиционираш продукт, който реализира спестявания.


Затова решихме да се пренасочим към всякакъв вид пчелари, най-вече некомерсиални, за които това не е основен доход. Когато достатъчно много хора влязат на този пазар и опрашването се превърне в платена услуга, тогава вече и ние ще отидем към комерсиалните пчелари.


А самият продукт как се промени?


Първите прототипи, които закарахме в САЩ, бяха устройства, които тежат 7 кг, стоят извън кошера, връзват се с много кабели. Впоследствие се фокусирахме върху това да направим все по-малко устройство, което се прибра в една малка кутийка. В началото имаше сензори, които влизаха вътре в кошера, а самото устройство беше навън.


Сега го сведохме до един малък компютър, който е способен да засича различни събития през сензорите си - температура, влага, преместване и акустичен анализ на честотата, с която жужат пчелите. Следим жуженето им през цялата година и го анализираме и така помагаме на пчеларите да разбират какво се случва с кошерите и има ли нужда да се намесват и да ги отварят. Тъй като в кошера се образува екосистема, която не е добре да се нарушава и постоянно да се проверява дали всичко е наред, чрез устройството пчеларите ще се намесват само тогава, когато наистина има проблем.


Колко клиенти и продадени устройства имате до момента?


Започнахме да продаваме през второто тримесечие на 2017 г., тъй като беше много важно да преминем всички процеси по сертификация и да се съобразим със закона. Отначало започнахме далеч по-скромно, отколкото си представяхме, но до края на тази година целим да продадем устройство номер 1000. Както и с всичко друго, хардуерните продукти имат нужда от повече време и масова комерсиализация. Чрез сключването на подходящи партньорства и доразработване на веригата за доставки, за която и търсим инвестиция в момента, смятаме да постигнем експоненциален растеж на продажбите в следващите години. Имаме клиенти от 5 различни континента, най-вече в САЩ, както и в Австралия, Израел и др.


Какви умения е необходимо да имате като изпълнителен директор на компанията?


Моята лична цел е екипът да бъде по-квалифициран от мен самия. Не наемаме хора, които трябва да обучаваме, защото все още градим ядрото на екипа. Работа ми е да събирам правилните хора, да ги мотивирам и да си харесват работата. От мен тръгва идеята за това как да се развива компанията, но заедно целия екип решаваме дали е подходящ пътят и как ще направим промените.


От какви специалисти е съставен екипът на компанията?


Имаме CTO, хардуерен специалист, маркетинг, финанси и бизнес умения. Имаме и един колега австралиец, който от клиент се превърна в директор "Бизнес развитие" на компанията. Устройството ни му помогна да открие сериозен проблем в кошера си и така той се впечатли как работи и ни предложи да е наш представител в Австралия.


Срещате ли трудности с намирането на кадри?


Трудно е намирането на хора, които се занимават с хардуер, защото в България тази индустрия не е добре развита още. Но в последните години международните компании, които започнаха да развиват такива продукти в България, успяваха да върнат кадрите, които допреди това работиха в чужбина.


В софтуерната индустрия има много големи компании, които стават интересни за младите професионалисти и им предлагат условия, с които стартъпите не могат да се борят. При стартиращите компании е важно да говорят за по-романтичната част на бизнеса, как той ще промени средата. Ние не можем да предложим големи заплати, бонуси или допълнителни облаги. Предлагаме възможност да използват уменията си за устойчивото развитие на човечеството.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате в работата ви?


Най-голямото предизвикателство е да си правиш оценка от какви ресурси имаш нужда и от какво имат нужди потенциалните ти клиенти. Това е проблем в световен мащаб - хората, които започват нови проекти, не си дават сметка какво точно трябва да построят. Ние знаехме, че трябва да имаме интелигентна система, и започнахме да я тестваме с пчеларите, но не идентифицирахме кой точно сегмент от пчеларите ги интересува. Проблем е и бързото движение на компанията и проекта - трябва бързо да се проваляш, да експериментираш, да валидираш идеите с клиентите и да се учиш от тях. И това е постоянен цикъл, който не спира.


Как виждате компанията и себе си в бъдеще, какви са целите ви?


Целта ми е да направя нещо смислено, което помага на хората. Както каза Ивайло Пенчев от Walltopia: "Единственият начин да бъдеш устойчиво щастлив е да бъдеш от полза на другите." Аз много вярвам в това и мисля, че е и моята мотивация.


За компанията очаквам да се наложим като най-добрия технологичен доставчик на услуги, свързани с пчеларството, и да спомогнем чрез технология спирането на смъртността при пчелите, като така ще помогнем освен на различни компании и на здравословното състояние на хората като цяло.


Кои са конкурентите ви и с какво се различавате с тях?


Чуваме, че и в България има вече подобни проекти, макар че не сме ги виждали в действие, и се радваме, че се развива тази ниша. В световен план има около 5 компании, които са сериозен конкурент за нас, но се различаваме от тях с това, че построихме нашата технология заедно с пчеларите и правим проект, който отговаря на техните основни нужди. Системата ни е гъвкава, защото всичко сме си направили сами, без да разчитаме на други разработчици, и можем да правим промени в движение. Друго голямо предимство е фактът, че устройството е компактно и много лесно за употреба.


Интервюто взе Сирма Пенкова

0 коментара
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK