Законът срещу Апаша - предишните сблъсъци на Миню Стайков с властите

Още от 90-те насам собственикът на "Винпром Карнобат" има близки срещи с полиция, съд и прокуратура

Търговските регистри разкриват само част от картината на бизнеса на Стайков. В тях няма данни за предишните срещи с полиция, съд и прокуратура на човека, който в зората на прехода беше известен и с прякора си Апаша.


Първият сблъсък на Миню Стайков със закона е още през 1993 г. На 17 юли в Карнобат той пребива 20-годишния Стефан Иванов, който почива в болницата. Поводът за побоя е, че е засякъл с колата си на кръстовище лимузината на Стайков. Последният изскочил от колата си, повалил Стефан Иванов и нанесъл 2-3 удара в главата на младежа с дръжката на пистолета си. Впоследствие Стефан Иванов умира в болницата. Стайков е осъден на първа инстанция, но на втора неочаквано е оправдан. В мотивите за оправдателната присъда на Бургаския окръжен съд е записано, че наистина е имало съприкосновение между Миню Стайков и Стефан Иванов, при което Стайков "е нанесъл с разтворена длан два-три шамара, но те са били по-скоро козметични...", смъртта на Иванов настъпила, след като той си ударил главата в болничното шкафче. Самият прякор на Миню Стайков - Апаша, е далеч отпреди този инцидент. А за началото на своята работна биография самият Стайков посочва търговията с цигари и алкохол, но, както сам разказва, бизнесът му се е разраснал, след като срещнал ливанеца Жозеф Фегали през същата 1993 г.


През 90-те години фирмата на Миню Стайков и Жозеф Фегали "СИС индустрийс" се смяташе за близка до силовата групировка "СИК". Нейният централен офис заемаше цял един етаж от сградата на бул. "Джеймс Баучер" № 87, където бяха регистрирани и другите сателитни на СИК фирми и където беше взривен в асансьора един от акционерите в "Интерпетролиум енд партнерс", Стоил Славов, през 2004 г. През близо четвъртвековното си съществуване фирмата е била разследвана за различни видове данъчни нарушения.


НАП срещу "СИС"


Още през лятото на 1997 г. компанията беше разследвана заради употреба на фалшиви бандероли. Тогава НСБОП (старото име на службата за борба с организираната престъпност) разкри нелегална печатница за производство на фалшиви бандероли в Габрово. Следите водеха към "СИС индустрийс". При обиските в дома на служител на фирмата в село Венец бяха намерени огромни количества бандероли.


През 1998 г. НСБОП проведе операция "Градус" срещу контрабандата на алкохол в България. Единствената фирма, чието име беше публикувано като нарушител, беше "СИС индустрийс". Причината е, че Службата за предотвратяване на данъчни престъпления тогава беше установила несъотвествие между платените бандероли, купения амбалаж и купения спирт от фирмата. "СИС индустрийс" беше платила за периода 1997 - май 1998 г. 4.3 млн. бандероли, а за същия период беше закупила от всички стъкларски заводи в България 13.4 милиона бутилки. Тоест 3 пъти по-малко платен акциз. Пак по документи фирмата за същия период от време беше закупила 2.2 млн. литра спирт. Според изчисленията на данъчните било вероятно фирмата да е продавала напитки с фалшиви бандероли.


През 2000 г. при проверка в хипермаркетите "Метро" бяха открити 84 000 бутилки с фалшиви бандероли, произведени от четири фирми. Едната от тях отново беше "СИС индустрийс".


Срещу Стайков имаше разследвания за незакрит временен внос през 1999 г. През 2001 г. е образувано друго следствено дело срещу него по чл.257, ал.1 на Наказателния кодекс, който се отнася за данъчни задължения. Следственото дело обаче е прекратено поради липса на доказателства. След 2000 г. фирмата започва да излиза на светло, вложи сериозни пари в инвестиции, откри цех за производство на спирт, засади над 5000 дка с лозови насаждения.


През 2005 г. "СИС индустрийс" отново е разследвана. Този път обвиненията са, че използват бандероли за 50-грамови и 200-грамови бутилчици, като облепват с тях бутилка от 0.7 и един литър. Измамата става възможна, тъй като бандеролите на повечето високоалкохолни продукти на фирмата са покрити от непрозрачен найлон по такъв начин, че навън стърчи само номерът на лентата, а останалата част с информацията за вместимостта на бутилките остава скрита. (Другата фирма, която поставя по този начин бандеролите си, е "Винпром Пещера", останалите български фирми са с прозрачен найлон.)


В началото на април 2005 г. са извършени обиски в офиса на "СИС индустрийс" в сградата на бул. "Джеймс Бауч­ер". Такива са направени и в складове на дистрибутори на фирмата в Илиянци и Горубляне. В Илиянци са намерени над 8 хиляди бутилки с фалшиви бандероли или облепени с бандероли за бутилки с по-малка вместимост. Повече от 10 000 бутилки са открити и в склада в Горубляне. Там обаче освен бутилките с фалшиви бандероли са открити голямо количество бутилки с бърбън. Фирма "СИС индустрийс" обаче няма лиценз за производство на бърбън. От случая тогава се заинтересуваха и от американското посолство, което е поискало информация за фалшифицирането на бърбън.


През 2010 г. при акция на МВР срещу винпрома в Карнобат бяха задържани 250 000 бутилки с фалшиви бандероли, но от това не последва нищо. По оценки на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов невнесеният акциз беше на стойност 1 млн. лв.


В края на 2012 г. се състоя операция "Захарно петле" за източване на ДДС при покупка/износ на захар. Един от обявените за издирване е Стайко Стайков – син на Миню Стайков. Той се предава през февруари 2013. Тогава се предполагаше, че Стайков-младши е стоял зад организацията за симулиран износ на захар. Стоката се купувала от фирма на Миню Стайков в Гърция, а след това чрез "липсващи" търговци уж се "изнасяла" в Чехия. Според ГДБОП така групата източила над 2,7 млн. лв. ДДС. По-късно Стайко Стайков беше освободен под гаранция от 50 хиляди лева, а разследването по "Захарно петле" прекратено.


Стайков и политиците


През годините на нейното съществуване "СИС индустрийс" е била подозирана в близост до различни политически партии, но най-натрапчиви са връзките на Стайков с президента Георги Първанов, който открива производство на алкохол в завода в Карнобат, а е дарен с колекционерска ловна пушка Merkel от Миню Стайков. През 2003 г. президентът Първанов награждава бизнесмена с почетен медал " 100 години Илинденско-Преображенско въстание". Малко по-късно съдружникът на Стайков Жозеф Фегали получава българско гражданство заради особени заслуги към българската държава по предложение на правителството на НДСВ и с указ на Георги Първанов. Пак по времето на НДСВ "Сис" получава субсидия от 1.5 млн. евро по програма САПАРД, с която разширява мощностите си и започна собствено производство на спирт.


"СИС индустрийс" е била сред дарителите на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България" с 15 000 лева. Фирмата е била и сред поканените за събиране на средства за кандидатпрезидентската кампания на Петър Стоянов през 2001 г.

8 коментара
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK