България

Бизнес миналото на новия транспортен министър: енергетика и странни съдружници

След като бе зам.-министър в две различни министерства, сега Алксандър Манолев е на път да оглави трето

Бащата на Александър Манолев е доставял смазочни материали за милиони на държавната "Мини Марица-изток".

от Ивайло Станчев, Росен Босев, , 28428 прочитания

Александър Манолев не е от известните имена в ГЕРБ, въпреки че е бил зам.-министър в две министерства - туризъм и икономика. Изваждането му на челна позиция като новия кандидат-министър на транспорта обаче направи видими няколко интересни детайла около неговите бизнес и фамилни връзки.


Той е син на Димитър Манолев - дългогодишният кмет (от 1999 г. до 2015 г.) на петричкото село Кулата, чието име носи и граничният пункт с Гърция. Освен кметските дела Манолев-старши е въртял и успешен частен бизнес. В периода 2013 - 2015 г. чрез две свои фирми той е успял да спечели 15 обществени поръчки за над 3 млн. лева. Всички те са със сходен предмет и един конкретен възложител - държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток".


Конфликт на интереси между постовете, които е заемал Александър Манолев, и доставките, които са извършвали фирмите на баща му, няма. Но е интересно как кмет на малко село успява да стане доставчик на най-голямото въгледобивно предприятие у нас, което е и от значение за националната сигурност.


Реклама

Да ти се намират смазки?


Всички спечелени от Димитър Манолев обществени поръчки са за доставка на различни видове масла и смазочни материали. Става дума за стотици хиляди литри специфични продукти, които по принцип се предлагат от официални вносители или дистрибутори. В случая обаче по нищо не личи фирмите на Манолев да са такива.


Дружествата му "Ес Ди Ес Про" и "Ава Енерджи" са създадени няколко месеца преди да започне изпълнението на поръчките, нямат интернет сайтове и въобще цялата информация за тях се изчерпва само до договорите с държавните енергийни фирми. Важно уточнение е, че сделките са осъществени през борсата, а изпълнителите не са избрани в открита процедура с подаване на оферти. Това е допустимо от Закона за обществените поръчки при някой видове стоки, но създава условия за манипулации и договорки при теч на вътрешна информация.


"Ес Ди Ес Про" има 9 договора за близо 2.5 млн. лв. с "Мини Марица-изток". Първият от тях е сключен през февруари 2013 г. и е за доставка на 5200 л трансмисионно масло Mobiltrans HD 10 W или еквивалент срещу малко повече от 41 хил. лв. без ДДС. Големите сделки обаче се случват през октомври 2013 и през май 2014 г., когато са подписани два договора за по 665 хил. лв. без ДДС за доставка на литиеви смазки.


Също през октомври в бизнеса се включва и "Ава Енерджи", като доставя масла за мините за близо 100 хил. лева. Най-големият договор на това дружество е от март 2014 г. - 200 хил. лв. за 35 360 л. масло за дизелови двигатели с вътрешно горене.


Връзки от миналото


Кандидатът за транспортен министър Александър Манолев има и интересни бизнес партньорства в близкото минало. Сред тях например е Веселин Чолаков, с когото са били съдружници в дружеството "Съксес" от 2009 до 2011 г. Дружеството на Чолаков "Парти сервиз" също има сериозен успех с обществените поръчки в енергийния сектор - сключило е директно или през консорциуми договори за 19 млн. лв. В най-голямата част от тях възложители са АЕЦ "Козлудуй" и "Мини Марица-изток".


Бивш бизнес партньор на Манолев е още бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на "Марти мед"). Обвиняем по това дело е и бившият председател на Районен съд - Сандански, Илия Янев, който според държавното обвинение е бил ръководител на групата, която е източила близо 600 хил. лв. ДДС. Обвинителният акт срещу тях беше внесен през юли в съда, а делото е насрочено за септември.


Александър Манолев е свързан и с друг местен бизнесмен - Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата, бил е управител на "Бинго Елит" в Благоевград, което е било под наем в бившото кино на града, приватизиран от "Пирин филм 98". Заедно с Манолев той е участвал в управата на две дружества - "Пиринплод" и "Пиринплод 98", а в "Марти мед" новият министър наследява Костадинов.


Профил на Манолев и повече по темата за смените в правителството - четете в седмичния "Капитал"


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
7 коментара
 1. Cara Mia 1
  Неутрално

  Много странни свързаности!

  Нередност?
 2. zun59432773 2
  Неутрално

  Въобще не е странна подобна автобиография. За да можеш да бъдеш придърпван е необхофимо да имаш конци. Ако конците са дълги, демек проточили се в миналото, то и усилията по придърпването са по-малки. Та въобще не е странно, че г-н Манолев ще бъде поредната кукла на конци. По-скоро обратното би било странно.

  Нередност?
 3. Димитър Нанев 3
  Весело

  Мутри, престъпници, нагласени държавни поръчки - ГЕРБаджия та дрънка! Да ни е честит!

  Нередност?
 4. ham 4
  Неутрално

  На Тиквето кадрите.....!

  Нередност?
 5. cinik 5
  Неутрално

  "Бате К*ре, че ти пратиме ено мъжленце. Неъ ъ ти кааме имена - сао кат цкиъш сос кфа кола ч'дое, сам че се сетиш, че за нео цтаа дуа. Че ти кае ноу идеи дза цъвместна раота, вижте там къе мое ъ го ффффрЕдите..."

  Нередност?
 6. Мария Ковачева 6
  Неутрално

  Няма необвързани на каквато и да е позиция в тази страна.

  Нередност?
 7. hgg21387465 7
  Неутрално

  Интересно е, че в статията нищо не се споменава дали въпросният министър има връзка с Пеевски. Ако е така, това означава предопределеност в търговете с АМ Струма и жп линията Пловдив-Бургас. Интересно е каква му е позицията и за концесията на Летище София, тъй като Московски много усилено работеше в тази насока. Според мен лично този министър е сложен да даде милиардните поръчки за Струма и Пловдив - Бургас на фирми до Пеевски и Златев.

  Нередност?
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK