България

Право на отговор: През 1946 г. царското семейство си е тръгнало само с 800 долара

Симеон Сакскобургготски

Това се казва в опровержение на Секретариата на Симеон Сакскобургготски по повод на интервю на адвокат Пламен Ранчев

от Капитал, , 13331 прочитания

"Цар Симеон [категорично и многократно] е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и леля му Княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти."


Това се казва в опровержение, получено в "Капитал" от името на Секретариата на Цар Симеон II във връзка с интервюто на адвокат Пламен Ранчев, председател на временната парламентарна комисия за царските имоти в 40-ото Народно събрание. Интервюто, озаглавено "Късно е вече за закон за царските имоти", бе публикувано в бр. 35 на "Капитал" и на сайта capital.bg.


Публикуваме пълния текст на опровержението на секретариата на г-н Сакскобургготски, както и онази част от интервюто, за което се отнася.


Реклама

Опровержение от Секретариата на Цар Симеон II:


По повод публикацията във вестник "Капитал" от 30 август 2018 г. на журналистката Мирела Веселинова със заглавие


"Пламен Ранчев: Късно е вече за закон за царските имоти",


сме упълномощени от Н.В. Цар Симеон да заявим следното:


Относно твърдението в интервюто на г-н Пламен Ранчев, председател на Комисията за царските имоти в 40-тото Народно събрание, че Царското семейство е получило милиони при екстрадирането му от България през 1946 г. като обезщетение за незаконно отнетото му имущество, категорично и многократно Цар Симеон е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и леля му Княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти. Те заминават за Египет, където е бащата на Царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на Царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца.


В своята автобиографична книга Цар Симеон разказва как комунистическата пропаганда в онези години е разпространила, че българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар.


За първи път категорично опровержение на тези клевети Негово Величество прави в свое интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. като казва, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой. Ако им бяха дали средства, Царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия.


За толкова години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на Царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега.


Както винаги е заявявал Негово Величество, хората не трябва да се поддават на слухове, а само на проверени факти.


Тиражирането на подобни неистини с цел манипулиране на общественото мнение, Царят счита за умишлено и целенасочено и адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред за разпространяване на нагли клевети.
------------


Пламен Ранчев: Има решение на МС от 1947 г. да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лева, БНБ не ни отговори дали парите са били изплатени


От интервюто:


"Когато царското семейство е екстрадирано през 1946 г., на тях им е дадено правото да вземат определено имущество, пари, злато и ценности. Същевременно има решение на МС от 1947 г. да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лева за имотите, които са им отнети със закона. Защото целта на този закон е да се обявят за държавна собственост всички имущества, които след време може да се открият тук или по света, включително банкови сметки, трезори и т.н. Това решение на МС бе получено от комисията по царските имоти през 2006 г. заедно с много други документи, които събирахме от всички институции. Не можехме да разберем обаче дали тези пари са били изплатени, аз поисках информация от БНБ, но оттам отказаха да ни я дадат. Затова и този въпрос не е коментиран в доклада. Имам основание да смятам, че тези пари са били изплатени, защото финансовите взаимоотношения на Симеон и държавата не са приключили дотук, а са продължили и по време на изгнанието му.


Моите частни проучвания показват, че българските власти са продължили да обслужват него и фамилията след екстрадирането, включително и с издръжка, която е била плащана от една секретна извънбюджетна сметка към МФ до 1989 г. Знае се даже кой е носил куфарчето с доларите през последните години, за да не остават документални следи. Последният, който е правил тези "доставки" и е поддържал контакти с царя, е бил висш дипломат и офицер от разузнаването."


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
6 коментара
 1. ''zms15783'' 1
  • - -2
  • + +2
  Неутрално

  Тоя човек що не влезе в Бай Брадър да изчисти и минало и парички(като мъжа на наглата Гала, примерно).

  Нередност?
 2. crusible 2
  • - -1
  • + +6
  Любопитно

  Симеон 2 излъга в национален ефир (при Кеворк), че няма претенции към имотите си. Само това е достатъчно, за да му нямам никаква вяра на този. Да си тръгва сърдит към Испания и да се приключва.

  Нередност?
 3. Борислав Найденов 3
  • - -1
  • + +1
  Неутрално

  От властта не може да се вземе, тя взема. Симеон много добре го знае, защото не взема нищо преди да стане премиер. Той самият е в схемата без да я промени когато имаше възможност... и ДОВЕРИЕ.

  Нередност?
 4. Джони Глупавия 4
  • - -1
  • + +3
  Неутрално

  Е, може ли да има толкова нагъл лъжец?!?
  След като опоска гората до Боровец, комунистическия доносник е убеден, че трябва да храним целия му род, добре че с времето децата му намаляват...

  Нередност?
 5. evpetra 5
  • - -1
  • + +1
  Неутрално

  Мо-ше-ник!

  Нередност?
 6. galina peshtenska 6
  Неутрално

  Продължавам да твърдя, че държавата е платила с жълти стотинки всяка собственост превзета от нея...Продължавам да твърдя, че държавата продължава най-нагло да убеждава, как собствеността е върната на всички граждани, без да кореспондира с истината...А тя е, че влиятелните държавни, силови и магистратски комуняги на новото време, успяха да излъжат и откраднат за втори път от българите собствеността им, разчитайки на репресивните си закони и безпаметността на населението...

  Нередност?
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK