България

Здравното министерство предлага тристълбов модел на здравно осигуряване

Здравният министър Кирил Ананиев предлага пациентите да доплащат за болнично лечение, за да има по-добър контрол

Здравната каса ще покрива сумата от 595 лв. за болнично лечение, над нея ще плаща застраховател от задължителна застраховка

от Десислава Николова, , 8466 прочитания

Министерството на здравеопазването предлага въвеждане на тристълбов модел на здравно осигуряване и застраховане, като всички здравно осигурени ще трябва да плащат и задължителна здравна застраховка над сегашната осигуровка от 8% от заплатата или пенсията.


Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант, който здравното министерство намира за по-подходящ, вноската няма да се увеличава с 2%, а всеки здравно осигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно. Размерът й ще зависи не от доходите, а от възрастта, пола и региона, в който живее пациентът.


Сега съществуващото доброволно здравно застраховане ще продължи да работи, като ще покрива услуги, които излизат извън пакета на задължителните здравни плащания.


Реклама

Ако пациентът или застрахователят не могат да покрият плащането, за това ще бъде създаден специален пул на здравните застрахователи.


Според графика, когато приключи общественото обсъждане, в здравните закони ще бъдат направени съответните промени, а от април 2019 г. до края на следващата година пациентите ще си избират застраховател.


В момента текат консултации по предложенията, като първо са повикани професионалните организации на лекарите, сестрите, фармацевтите, болниците и фармацевтичната индустрия. До момента предложенията не са били консултирани официално със застрахователния сектор, което явно предстои. В официално съобщение от здравното министерство обявиха, че окончателният вариант на промените ще бъде представен на кръгла маса на 26 септември, като бъдат взети предвид всички предложения на здравния сектор.


Проблемът доплащане


България е една от държавите в ЕС с най-висок процент на доплащане за здравни услуги — в момента осигурените плащат здравни вноски на стойност 3.8 млрд. лв. Отделно от това те плащат допълнително почти същата сума за лекарства, импланти, медицински консумативи, изследвания и други здравни услуги. Целта на ведомството е да намали доплащанията и да ги официализира.


Какви са предложенията


При първия вариант с увеличение на здравната вноска пациентите няма да бъдат длъжни да се застраховат и от министерството отчитат, че ще има трудна мотивация и събираемост на вноските в частните застрахователи, а системата ще бъде трудна за администриране.


Така идеята е по-скоро да се избере вторият вариант, при който всеки здравно осигурен плаща задължителна сума при застраховател.


Здравното министерство е предложило за обсъждане симулация, при която всеки осигуряващ се плаща задължителна здравна осигуровка от 8% от дохода, която се движи от 40 до 208 лв. месечно.


За симулацията е изчислено, че месечната застрахователна премия ще бъде на стойност 12 лв., като е взета предвид сегашната месечна доброволна застрахователна премия от 13-14 лв.


В доброволното застраховане обаче съществуват редица ограничения — застрахователите например не сключват договори с пациенти на възраст над 65 г. или пък с тежки заболявания като рак, диабет, инфаркт и др., които покрива здравната каса.


Според симулацията при 6 млн. застраховани с по 12 лв. месечна вноска у застрахователите ще се съберат 864 млн. лв. за година. Предвидено е държавата да продължи да плаща както здравните вноски, така и застраховките на пенсионерите и децата, но държавните служители ще трябва да се застраховат сами.


В същото време здравната каса ще определи гранична цена, над която няма да плаща тя, а пациентът и застрахователят. В симулацията е предложена такава цена от 700 лв. за клинична пътека, като се предвижда здравната каса да плаща 85% от стойност, или максимум 595 лв. за всеки преминал на лечение в болница, а пациентът да доплаща максимум 105 лв.


Идеята е във всяко плащане да има по-добър контрол, а освен това касата да сложи таван на плащанията си за болнична помощ.


В случая пациентът ще доплаща в брой или чрез доброволна застраховка. Над сумата от 700 лв. ще плаща застрахователят, при когото е сключена задължителна застраховка.


Според изчисленията 84% от пациентите в болниците, или 2.7 млн. хоспитализации, влизат в рамките на граничната сума и в момента касата плаща за тях 855 млн. лв. Останалите 523 хил. случая на лечение са с цена, надвишаваща граничната стойност от 700 лева. Тяхната сумарна стойност е 840 млн. лв. Идеята е здравната каса да плати за тях 311 млн. лв., а застрахователите – 529 млн. лв.


В проекта не е предвидено остойностяване и застраховка за лекарствата, които плаща здравната каса, които са на стойност 1 млрд. лв.


Ако скъпоструващите лекарства бъдат включени в граничната цена, това означава, че всички пациенти с тежки болести ще трябва да бъдат лекувани от частните застрахователи, което вероятно ще бъде калкулирано в цената на премиите.


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
7 коментара
 1. chichka 1
  • - -4
  • + +4
  Неутрално

  Еха, ЗДЗО!!! Както ЗДПО.....голямо крадене се задава. Шефове на частни клиники и държавни болници ако са станали милионери за 3-4 години, скоро ще са милиардери!
  2022 г идва, балона ЧПФ ще се спука..... трябва друга яма за точене на пари!

  Нередност?
 2. kratun.ko 2
  • - -2
  • + +7
  Неутрално

  Работи ли някъде такъв модел или се опитваме да откриваме топлата вода? Не мога да си представя, че точно когато човек е най-болен, ще трябва да доплаща най-много? Как е решен въпросът с хронично и раково болните? Схемата ми прилича на схема подготвена от финансисти, която има за цел държавата да се оттегли от отговорността да се грижи за болните граждани.

  Нередност?
 3. boevbisser 3
  Неутрално

  Разбирам за какво отиват допълнителните 2 %, а за какво тогава са задължителните 8 % - да ги харчат ония нахалници от Здравната каса по фалирали болници и фалшиви търгове за лекарства. Без реална конкуренция в сектора - още здравни каси, всичко си е чист социализъм.
  И съм готов да се хвана на бас, че каквито и изчисления да правят, накрая парите пак няма да стигат, ако остане неконтролируемата НЗОК и сегашните над 300 болници.

  Нередност?
 4. scott 4
  • - -2
  • + +2
  Неутрално

  споко. България намалява с темп 200 човека на ден. сокро, многжо скоро, нема да има кой да ви прави вноски. за каквото и да е. мерси за геноцида. ак47 за вас.

  Нередност?
 5. chichka 5
  Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  В София има повече кардиологични клиники отколкото в цяла Австрия! В Турция ЯМР е 41 лв, в България е 300 лв!

  Нередност?
 6. SS 6
  Весело

  Ами Бай Мангал ?

  Кой ще му плаща застраховките , щото от него малките болници са най на кяр !

  Влезе за цирей на задника , пък те го изписват минимум с опериран апандисит !!!

  Нередност?
 7. igo 7
  Неутрално

  До коментар [#2] от "kratun.ko":

  нищо не откриваме!
  парите за крадене никога не стигат!
  но горко на народоизедниците, каквито и по турско е нямал на гърба си тоя безкрайно грешен народ!

  Нередност?
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK