Редакционни коментари

Асфалт и сълзи

Трагедията в Своге

от Капитал, , 8665 прочитания

Ако има сектор, в който корупцията, некадърността, безхаберието и покварата на еврофондовете да личат най-добре, това е пътното строителство. За десетте си години на власт, с кратки прекъсвания, ГЕРБ превърнаха този сектор в касичка, която разпределя огромни средства в затворен кръг от хора и компании. Затова е изумително как днес се опитват да се дистанцират от трагедията в Своге и причините за нея.


Става дума за път, построен срещу 50 млн. лв., възложен без публична процедура още през 2011 г., приет без реална проверка на качеството, с асфалт, който днес изненадващо се открива, че е дефектен.


Да, но ние не управлявахме през 2014 г., когато е положен асфалтът, казва министър Николай Нанков и размахва праведно пръст. Това е лицемерие, и то не само защото Нанков е дългогодишен зам.-министър в същото министерство. Системата, която позволява свързани компании и лаборатории да се проверяват една друга, която приема пътища по документи, без да проверява дори елементарни изисквания по тях, която раздава нови поръчки без оглед на това дали старите са изпълнени качествено - тази система не е от вчера, нито е създадена през краткия период на управление на Пламен Орешарски. Тя беше отгледана старателно и пазена дълги години, за да избуи в това, което е Агенция "Пътна инфраструктура" днес - безконтролна тъмна каса.


Реклама

"Всички сме на едно мнение - че промяна трябва да има. Всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура", каза пък вицепремиерът Томислав Дончев. Това също е или имитация на действие, или незнание. От години функционира Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която влизат всички изброени от него институции.
И това дори не е най-страшното. По-плашещият въпрос, който трябва да си задаваме след падането на автобуса, е - колко още фалшив асфалт има положен и колко сълзи ще пролеем заради него?


Още по темата
Още от Капитал
Реклама
5 коментара
 1. д р Чарли Мишкин от ГРУ 1
  • - -1
  • + +3
  Разстроено

  Е пък, НЯМА ТАКАВА държава!

  Нередност?
 2. petkata1 2
  • - -1
  • + +5
  Неутрално

  Всичко в държавата се ръководи от принцима на доказалите се специалисти по парлама работите - Не е важно, че лагера е дървен, важно е документацията да е желязна. А резултата е невъзстановима загуба на хора.

  Нередност?
 3. Cara Mia 3
  Неутрално

  Специално за Своге трагедията,Трейс е направил заданието,съгласно изисикванията на закона,или Законът е направен по изискванията на Трейс!
  Да не забравяме,че Трейс е като хидра - множи се още от времето на Батко и Братко,а сега и едно от едрите мамини момчета!

  Нередност?
 4. tedyra 4
  Неутрално

  Моля, попитайте АПИ защо не работи ЛИМА-та !!!!!!!! ?????? 1 000 000 лева - къде са ??? Толкова струва тъпата програма... УЖАС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Нередност?
 5. tedyra 5
  Любопитно

  Моля, попитайте АПИ защо не работи ЛИМА-та !!!!!!!! ?????? 1 000 000 лева - къде са ??? Толкова струва тъпата програма... УЖАС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Нередност?
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK